Overige behandelingen.

 

Schimmeldiagnostiek:

Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun verlaagje, een zuurgraad (pH-waarde) van ongeveer 4,1 (onze huid is ongeveer 5,5) en is bevolkt met huidbacteriën. De huidbacteriën vormen een natuurlijke barrière, de huidflora, voor schadelijke indringers. Wanneer de huidflora beschadigt raakt krijgen schimmels en/of bacteriën de kans om binnen te dringen, dit kan resulteren in een schimmel- en/of bactriële infectie. Een schimmel infecteert bijna nooit zomaar, er moet sprake zijn van een gunstig klimaat. Bij nagel- en huidinfecties zijn dat vooral de eigenschappen van de nagel en huid zelf en het niet optimaal functioneren van het immuunsysteem. Een nagelinfectie (schimmelnagel) noemen we een onychomycose en een huidinfectie (huidschimmel) noemen we een dermatomycose.

Van de 100.000 bekende schimmelsoorten zijn er slechts 200 pathogeen voor de mens.

Een schimmel- en/of bacteriële infectie geneest zelden of nooit vanzelf, daarom is behandeling noodzakelijk.

Een schimmelinfectie van de nagel (onychomycose) begint vaak aan de grote of de kleine teennagel. Het begint meestal aan de rand van de nagel. Voor de voetnagels is dit meestal op plaatsen waar de schoen druk uitoefent op de nagel en zo een beschadiging van de nagel kan veroorzaken en daardoor een schimmelinfectie de kans heeft om binnen te dringen. Een schimmelinfectie kan zich langzaam uitbreiden naar de rest van de nagels. Door de schimmelinfectie wordt de nagelplaat dik en brokkelig en kan loslaten. De nagel groeit niet meer in de lengte maar wordt steeds dikker dit kan pijn of een ingroeiende nagel veroorzaken door de toenemende druk van de schoen. Een schimmelinfectie van de huid (dermatomycose) openbaart zich vaak door kloven tussen de tenen.

Eén van de kenmerken van een schimmelnagel (onychomycose) is de kleur, die is meestal wit/geel of bruinig, maar er kunnen meer oorzaken zijn voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals: psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen. Om bij twijfel zekerheid te verkrijgen is de schimmeldiagnostiek toepasbaar. Ook huidschilvers kunnen onderzocht worden, soms is het niet duidelijk of het een schimmel betreft of bijvoorbeeld eczeem.

Zelf heb ik de cursus schimmeldiagnostiek gevolgd bij De Medische Voet in Rotterdam en ben in het bezit van het certificaat schimmeldiagnostiek. Hierdoor kan ik van een cliënt een stukje nagel of huid afnemen en opsturen voor onderzoek om te zien of er daadwerkelijk een schimmel aanwezig is. Dit stukje nagel of huid stuur ik op naar het Medisch Microbiologisch Laboratorium van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Hier is per 1 september 2011 een nieuwe, snelle en gevoelige test ontwikkeld voor de schimmeldiagnostiek ten behoeve van de pedicures. Dit is een moleculaire test, PCR (Polymerase Chain Reaction), waarin op DNA niveau gekeken wordt of de nagel of huid positief is voor dermatofieten. Tot nu toe is gevonden dat van alle positieve resultaten 85% dermatofieten zijn. Daarom is er een specifieke test ontwikkeld voor de dermatofieten.

Na ongeveer 10 werkdagen is de uitslag binnen en krijgt u die van mij te horen. Samen met u wordt er dan een CARE-traject opgesteld voor behandeling van de nagels en/of de huid en voor de behandeling van schoenen en sokken om herbesmetting te minimaliseren. Dit gebeurt aan de hand van het CARE protocol.

MET toestemming van de huisarts (verzekeringsvergoeding mogelijk). De kosten van het onderzoek in het laboratorium zijn ongeveer € 38,00, afhankelijk van de afspraken die de zorgverzekeraar van de cliënt heeft gemaakt voor deze diagnostiek. De kosten voor de diagnostiek worden verrekend met het eigen risico. De kosten van mijn werk (afname, administratie en CARE-traject opstellen) worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten hiervan bedragen € 15,00.

ZONDER toestemming van de huisarts (geen verzekeringsvergoeding mogelijk). Het kan voorkomen dat een cliënt niet wil dat de huisarts op de hoogte wordt gesteld en/of om toestemming wordt gevraagd. Daarom is het met ingang van 1 april 2016 mogelijk een stukje nagel of huid van de voet voor diagnose in te sturen zonder toestemming van de huisarts. De kosten van het onderzoek in het laboratorium zijn dan: laboratoriumverrichting € 21,86 + ordertarief verwerking laboratorium € 12,14 +  administratiekosten € 12,50 = totaal € 46,50 excl. btw + 21% btw € 9,77 = totaal te betalen € 56,27. De kosten van mijn werk (afname, administratie en CARE-traject opstellen) worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten hiervan bedragen € 15,00.

 

Screening diabetische / reumatische voet:

Het maken van blauwdrukken, testen oppervlakkige gevoel met 10 grams monofilament, testen dieptegevoel met 128 Hz stemvork, controleren van de doorbloeding en temperatuur van voet en onderbeen, controle van de schoenen en kousen/sokken.


Blauwdruk:

Afdruk van de voet, om overbelasting, stand- en afwikkelafwijkingen e.d. van de voet te kunnen constateren.

 

Wratbehandeling:

Eerst wordt de huid rondom de wrat afgeplakt en een vilten ring om de wrat gelegd, die wordt dan tot de helft gevuld met een zalf die geschikt is om wratten te verwijderen en de andere helft wordt opgevuld met watten, daarna wordt het dakpansgewijs afgeplakt. Na 4 - 7 dagen wordt de pakking verwijderd. De huid is dan wit van kleur, dit wordt dan met een mesje en/of frees verwijderd. De behandeling moet worden herhaald tot de wrat weg is.


Medical Taping:

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Azië, met name in Japan en Korea. Principes uit de chiropractie en de kinesiologie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van een nieuwe methode, vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werd een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren. Eind jaren negentig introduceerde ex-profvoetballer Alfred Nijhuis de methode in Europa.

In het Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag.De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. 

De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook dikte en gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid.

De tape kan meerdere dagen gedragen worden. Alle toegepaste elastische tape is waterbestendig. Er kan mee gedoucht worden. De extra watervaste varianten verdragen ook zwemmen of baden. 

Medical Taping kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassing van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen of spieren te beïnvloeden om spanningstoename of juist afname te realiseren. 

De tape wordt ook gebruikt voor houdingscorrecties, zwellingreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Medical Taping is dus enorm veelzijdig.

Zelfs bij hooikoorts kan Medical Taping uitkomst bieden!

Veel sportmasseurs gebruiken al de tapes in hun praktijk, maar steeds meer pedicures ontdekken hoe fijn het is om deze tapes voor de voeten en benen te gebruiken.