VOET- EN NAGELPROBLEMEN.   

De meest voorkomende voet- en nagelproblemen zijn:

 

Blaren: Blaren ontstaan door teveel wrijving, het is een vochtophoping onder de huid. Voorkom blaren door goed passende schoenen te dragen, de voeten mogen niet te veel speelruimte hebben.

 

Dwangnagel: Een dwangnagel is in principe een apart nageltje naast de gezonde nagel. Het groeit uit naar de zijkant, waardoor het veel hinder kan veroorzaken, door aan kousen of sokken te blijven haken.

 

Eelt: Eelt is een verdikking van de hoornlaag van de huid. Dit dient ter bescherming van de huid, echter te veel eelt kan pijn veroorzaken. Eelt ontstaat door wrijving in bijvoorbeeld te ruime of knellende schoenen.

 

 

Hypertrofische nagel (Hoornnagel): Een hypertrofische nagel (ook wel hoornnagel genoemd) is een verdikte nagel, die geel van kleur is. Dit ontstaat doordat er verschillende hoornlagen over elkaar heen groeien. Een hypertrofische nagel komt wel vaker voor en is niet besmettelijk. Meestal wordt dit veroorzaakt door een te trage groei van de nagel, ouderdom of te krappe schoenen.

 

Ingegroeide nagels: Ingegroeide nagels komen vooral voor aan de grote teen. Meestal is de oorzaak de druk van te smalle of te kleine schoenen of door het te kort/verkeerd knippen van de nagel. Daardoor groeit de nagelwal over de nagel heen en kan erg pijnlijk zijn. Ingegroeide nagels kunnen ook aan de vingers voorkomen.

 

Inscheurende en splijtende nagels: Nagels die inscheuren of splijten zijn meestal dun. De oorzaken kunnen zijn: trauma, een verhoorningsstoornis, een tekort aan vitamine B2, veelvuldig gebruik van schoonmaakmiddelen of veelvuldig gebruik van nagellakremover. Splijtnagels kunnen ook ontstaan door het verkeerd knippen of vijlen van de natuurlijke nagel. Vingernagels niet knippen, maar vijlen.

 

 

Kloven: Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid.

 

 

 

Lengte groeven: Dit zijn verticale groeven in de nagel. Meestal ontstaan de lengte groeven in de nagel door droogte, te kort aan zink of ouderdom.

 

Lepeltjesnagel: Een lepeltjesnagel komt voor bij bloedarmoede en door langdurige zeepinwerking. De nagelplaat vertoont een holle buiging en is erg dun en dof.

 

Likdoorn: Een likdoorn is een in de voet gegroeide verharde eeltkern, die als een kegeltje naar binnen groeit. Ze komen vaak voor aan de voeten en ontstaan als gevolg van druk, bijv. door het dragen van de verkeerde schoenen. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, een pedicure kan de likdoorn verwijderen.

 

Losgelaten nagel: Het loslaten van de natuurlijke nagel van het nagelbed kan bijv. komen door formaldehyde gebruik, schimmelinfectie of stoten van de nagel als die te lang is.

 

Nagelbijten:

 

 

 

 

 

Psoriasisnagel: Een psoriasisnagel is en gevolg van psoriasis van het nagelbed. De nagel vertoont diepe putjes, zalmkleurige vlekken of kan zelfs loslaten van het nagelbed.

 

Putjesnagel: Bij een putjesnagel zitten er kleine putjes in de nagel.

 

Ramshoornnagel: Een ramshoornnagel is vaak oorspronkelijk een hoornnagel die is verwaarloosd. Door extreme hoornvorming gaat de nagel een donker gekleurde klauwachtige vorm aannemen met dwarse ribbels.

 

Schimmelnagel: Een schimmelnagel (ook wel kalknagel genoemd) wordt veroorzaakt door een schimmel aan de vinger- of teennagels en ziet er geelbruin en brokkelig uit.

 

Splinterbloedinkjes: Splinterbloedinkjes zijn kleine streepachtige lijntjes onder de nagels. Deze kleine bloeduitstortingen lopen altijd in de lengte van de nagels.

 

Traumanagel: Een nageltrauma kan op diverse manieren plaatsvinden, maar in alle gevallen raakt de nagel van de teen of vinger beschadigd. De schade kan variëren van een pijnlijke nagel tot een volledig blauwe nagel (bloeduitstorting onder de nagelplaat). Het trauma kan optreden door bijvoorbeeld: een zwaar gewicht dat op de teen valt, stoten van teen of vinger, te kleine schoenen, e.d..

 

Tunnelnagel: Een tunnelnagel is een sterk gebogen nagel, die aangeboren kan zijn, maar ook kan ontstaan door het dragen van te nauw of verkeerd schoeisel. De tunnelnagel kan leiden tot de ingegroeide nagel.

 

 

 

 

Verkleurde nagel: Verkleurde nagels zijn geel/bruinig van kleur. Dit kan komen door het niet gebruiken van een base coat onder de nagellak, zodat de kleurpigmenten van de nagellak in de natuurlijke nagel trekken. Ook roken en veelvuldig zonnen kunnen een oorzaak zijn.

 

Voetschimmel: Een voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) is geen eczeem. Het is een schimmel die besmettelijk is en vaak opgelopen wordt in vochtige ruimtes. Het is een witte, grijsachtige huiduitslag tussen de tenen die soms jeukt. Er kunnen ook kloofjes ontstaan en kan een onaangename geur verspreiden als er ook een bacterie in het spel is.

 

Wintervoeten: Wintervoeten of wintertenen ontstaan door te lange blootstelling aan kou, waardoor er een verstoring ontstaat van de bloedsomloop in de huid. De ene persoon is gevoeliger voor het opdoen van wintervoeten dan de andere. Wintervoeten of wintertenen kunnen ook veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding van de haarvaatjes van de huid. Wintervoeten worden gekenmerkt door rode, gezwollen plekken. Bij kou zijn deze erg pijnlijk. Bij warmte treedt jeuk op. Verder kunnen in ernstige gevallen ontstekingen, blaren, kloven en zweren voorkomen.

 

Witte plekjes in de nagelplaat: Witte plekjes in de nagelplaat ontstaan meestal door het stoten van de nagel waardoor er lucht tussen de 4 lagen van de nagelplaat ontstaat. De witte plekjes groeien vanzelf uit.

 

 

 

 

 

Wratten: Een wrat is een bloemkoolachtige oneffenheid in de huid. Het wordt veroorzaakt door een virus. Ze hebben een ruw oppervlak, waar kleine zwarte spikkels op te zien zijn. Ze ontstaan vooral aan de handen en vingers maar komen ook voor op de voetzool, de hiel en de tenen.

 

 

 

Zweetvoeten: Zweetvoeten kunnen ontstaan bij warm weer door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker tot een infectie leiden. Zweetvoeten kunnen gepaard gaan met een onprettige geurontwikkeling wat erg vervelend kan zijn. Je kunt de zweetproductie van de voeten zo klein mogelijk houden door ze tweemaal daags met lauw water en desinfecterende zeep te wassen, goed af te drogen en ze vervolgens in te sprayen met een voetspray. Daarnaast kun je het zweten beperken door op (katoenen) sokken of blote voeten te lopen, vaak schone sokken aan te trekken en je schoenen af te wisselen. Ook zijn er speciale inlegzooltjes te verkrijgen, die zweetluchten tegengaan.